Europe

FUJIFILM announces the new X-Pro2 premium rangefinder-style digital mirrorless camera

Taking performance to new heights, the FUJIFILM X-Pro2 offers the world's only Hybrid Multi Viewfinder and features a brand new 24MP X-Trans™ III sensor

15.01.2016

FUJIFILM Corporation (predsjednik: Shigehiro Nakajima) s ponosom objavljuje lansiranje za FUJIFILM X-Pro2, vrhunskog fotoaparata s promjenjivim objektivom. Novi model ponosi se hibridnim tražilom koje se trenutno može prebacivati između optičkog i elektroničkog tražila kao i ažuriranim senzorom slike i procesorom koji dramatično povećavaju kvalitetu slike. Kombiniranje ovih funkcija s vrlo visokom kvalitetom slike objektiva FUJINON s X nosačem i tehnologijom reprodukcije boje akumuliranom tijekom 80 godina proizvodnje fotografskih filmova, C-Pro2 donosi najbolje moguće rezultate koje mogu fotoaparati iz X serije.

Elektronička tražila (EVF) koja se koriste u fotoaparatima bez zrcala pokazuju nadmoć nad optičkim tražilima jer u svakom se trenutku mogu provjeriti postavke poput nijanse bijele boje i ekspozicije, a prikazana slika može se povećati radi provjere točnosti fokusiranja. Ipak, u nekim slučajevima fotografi više vole prirodniji pogled. Točnije, optički daljinomjer, koji korisniku omogućuje prikaz subjekta na gotovo isti način kao pri gledanju golim okom, iznimno je efikasan i često je poželjan pri snimanju dokumentarnih, reportažnih i uličnih fotografija. X-Pro2 je jedini fotoaparat na svijetu s promjenjivim objektivom i hibridnim tražilom koje sadrži obje vrste tražila. 

Ključne značajke X-Pro2

Novo razvijeni 24,3MP X-Trans&trademark; CMOS III senzor

Jedinstveni nasumični niz filtara smanjuje moiré i netočne boje bez potrebe za korištenjem nisko propusnog optičkog filtra. Ovi filtri za boje također utječu na povećanje razlučivosti, stoga kada snimate s Fujinon objektivom visoke razlučivosti, fotoaparat će dati slike sa opaženom razlučivošću koja je daleko više od stvarnog broja korištenih piksela.

Novi procesorski sklop visokih radnih svojstava X Processor Pro

odlikuje se četiri puta većom brzinom obrade od konvencionalnih sklopova za obradu slike, X Processor Pro ima kraća vremena reakcije unatoč povišenoj razlučivosti. Povećana je brzina upisivanja, skraćeno je vrijeme pokretanja i povećana je brzina kontinuiranog snimanja. U kombinaciji s X-Trans&trad; CMOS III senzorom slike novi sklop za obradu slike ostvaruje brže fokusiranje, niži šum te bolju reprodukciju tonova i boja koja nadmašuje prethodni EXR Processor II.

Prvi fotoaparat na svijetu s naprednim hibridnim višestrukim tražilom koje nudi prednosti optičkog i elektroničkog tražila.

X-Pro2 karakterizira optičko i elektroničko tražilo tako da korisnici mogu iskoristiti prednosti oba sustava: optičko tražilo za izravan pogled na subjekt, elektroničko za prikaz postavki. Mogućnost trenutačnog prijelaza između te dvije vrste tražila prvotno je bila ugrađena u X100 u 2011. godini, no kasnija verzija koja se nalazi na X-Pro2 predstavlja najnaprednije hibridno tražilo. Karakteristična mu je funkcija višestrukog povećanja koja automatski mijenja povećanje tražila u skladu s objektivom koji se koristi i elektronički daljinomjer koji istodobno prikazuje elektroničko tražilo u gornjem dijelu optičkog tražila.

Novi zatvarač u fokusnoj ravnini s najvećom brzinom od 1/8.000 s i sinkronizacja bljeskalice do 1/250 s.

Brži mehanički zatvarač daje dodatnu fleksibilnost pri odabiru otvora zaslona u uvjetima jakog svjetla ili pri snimanju s bljeskalicom pri dnevnom svjetlu. Pored toga, dok se razine buke i vibracija obično povećavaju s većim brzinama zatvarača, X-Pro2 je tiši i manje vibrira u usporedbi s konvencionalnim modelima zahvaljujući optimiziranom upravljanju tipkama i drugim dijelovima.

Robusno kućište otporno na vremenske prilike zadovoljava potrebe profesionalnih fotografa.

Kućište fotoaparata izrađeno je iz četiri dijela od legure magnezija i zabrtvljeno je u ukupno 61 točki na svakom dijelu što ga čini otpornim na prašinu, na zalijevanje vodom i omogućuje mu rad na temperaturama do -10 °C. Pored toga, ima dva utora za SD karticu radi pouzdanijeg pohranjivanja slika.

Značajke proizvoda

Visoka kvaliteta slike zahvaljujući senzoru slike s trenutno najvišom razlučivošću u fotoaparatu X serije i jedinstvenoj tehnologiji reprodukcije boje razvijenoj tijekom 80 godina proizvodnje fotografskih filmova.
 • X-Pro2 se odlikuje novim 24,3 MP X-Trans&trad; CMOS III senzorom koji koristi jedinstveni nasumični niz filtara za smanjenje moiré i netočnih boja bez potrebe za korištenjem nisko propusnog optičkog filtra (OLPF). Uklanjanjem OLPF, razlučna moć FUJINON objektiva se povećala pa on sad može dati slike koje se mogu usporediti s većim senzorima više razlučivosti.
 • Jedinstvena Fujifilm tehnologija reprodukcije boje, razvijena tijekom 80 godina proizvodnje fotografskih filmova, daje prekrasne boje, baš onakve kakve ste zapamtili, uključujući tople tonove kože, kristalno plave boje neba i bogate zelene boje.
 • X-Pro2 se odlikuje novim načinom rada za ACROS simulaciju filma. Iskorištavajući obradu s visokim performansama X Processor Pro, ovaj način rada proizvodi meke tonove, duboke tamne tonove i bogate teksture koje su daleko nadmoćnije od konvencionalnih monokromatskih načina rada.
 • Novi efekt zrnatosti fotografijama dodaje zrnatost. Ovaj način rada proizvodi slike koje podsjećaju na stare filmske fotografije, osobito kada su otisnute
 • Poboljšano smanjenje šuma omogućeno je poboljšanjem u tehnologiji obrade signala. Visoka ISO osjetljivost također je povećana do te mjere da se cijeli raspon osjetljivosti - najviše od ISO 12.800 - sada može koristiti s pouzdanjem. Čak i više postavke imaju mekše gradacije i dublje crne tonove, čime se značajno šire mogućnosti snimanja pri slabom svjetlu.
 • Poboljšana brzina prijenosa električnog naboja i algoritam označavaju mogućnost vrlo visoke brzine očitavanja. To dovodi do značajnih poboljšanja rada koja uključuju AF brzinu i performanse kontinuiranog snimanja.
Vrlo visoka radna svojstva X-Processor Pro povećavaju brzinu obrade koja je četiri puta veća u odnosu na konvencionalne procesore.
 • Snažan X-Processor Pro dramatično povećava širinu opsega vremena reakcije. Vrijeme pokretanja sada iznosi samo 0,4 sekunde, fotoaparat se također ponosi najkraćim vremenskim intervalom snimanja od 0,25 sekundi i vremenom kašnjenja zatvarača od samo 0,05 s i AF od 0,06 s.
 • Korištenjem komprimiranih RAW datoteka, radna svojstva funkcionalnost sada zadovoljavaju potrebe profesionalnih fotografa, što uključuje brži pregled uživo i filmove s čak višom razlučivošću.
Prvo napredno hibridno višestruko tražilo na svijetu koje kombinira upotrebu optičkog i elektroničkog tražila.
 • EVF koristi LCD s 2,36 milijuna točkica. Brzina prikaza povećana je s 54 sl/s kod prethodnog modela na maksimalnu brzinu od 85 sl/s, čime se značajno smanjuje fenomen kašnjenja slike prilikom praćenja subjekta u pokretu. Zatamnjenje nakon otpuštanja također je značajno smanjeno na približno pola vrijednosti, 150 ms, pa se može usporediti s optičkim tražilom.
 • Dizajn optičkog tražila temelji se na dokazanom sustavu iz X-Pro1. Ona sadrži mehanizam za korekciju dioptrije i veću duljinu oka od 16 mm tako da se lako gleda kroz tražilo. Pored toga, svijetli okvir za telefoto povećan je od žarišne udaljenosti od 60 mm na 140 mm, čime se još više poboljšava praktičnost i udobnost.
 • X-Pro2 karakterizira i način rada s elektroničkim daljinomjerom (ERF) koji je u X100 seriji visoko ocijenjen. Prikazuje se malo elektroničko tražilo u gornjem dijelu optičkog tražila koje se može koristiti za provjeru fokusa, vidnog kuta, ekspozicije i nijanse bijele boje u stvarnom vremenu, čak i kada se snimaju fotografije kroz OVF.
Broj točaka koje se mogu odabrati za fokusiranje proširen je s 40 na prethodnim modelima na 77 radi boljeg i bržeg rada automatskog fokusa.
 • Približno 40% površine slike sada je prekriveno brzim, preciznim AF pikselima za otkrivanje faze, što donosi dramatično povećanje brzine fokusiranja pri snimanju subjekata u pokretu. Kombiniranjem mogućnosti obrade novog X Processor Pro s brzinom očitanja kontrastnog AF koja je sada dva puta veća nego prije, X-Pro2 daje do sada najbrži rad AF u fotoaparatima iz X serije.
 • Poboljšanjem algoritma prediktivnog AF i povećanjem točnosti podataka za AF s otkrivanjem faze moguće je kontinuirano snimanje do brzina od 8 sl/s.
Robusno i pouzdano kućište koje je spremno za sve profesionalne uvjete rada.
 • Kućište je izrađeno od krute legure magnezija i zabrtvljeno je na približno 61 mjestu što ga čini otpornim na polijevanje tekućinama i na prašinu. Također će nastaviti raditi na niskom temperaturama do -10 °C, stoga je prikladan za upotrebu na bilo kojem mjestu i ne morate brinuti o uvjetima rada.
 • Karakteristična je njegova polusjajna crna površina kao kod X-Pro1. Završni sloj može se urediti tek nakon temeljitog poliranja kada će dobiti luksuzni izgled koji će usrećiti fotografske entuzijaste.
 • Zatvarač u fokusnoj ravnini sada se odlikuje najvećom brzinom od 1/8.000 s i sinkronizacjom bljeskalice do 1/250 s uz izdržljivost zatvarača do 150.000 snimki, što ga čini raznovrsnim i pouzdanim.
 • Po prvi put u X seriji fotoaparata dodana su dva utora za SD karticu. Time se ne smanjuje samo potreba za čestim zamjenama kartica već se također omogućuje kontinuirano snimanje i smanjuje rizik od gubitka podataka.
 • Stražnji LCD koristi zaslon od 3 inča s 1,62 milijuna točkica. To ga čini savršenim za komponiranje slika kao i za procjenu slika iz X-Trans&trad; CMOS III senzora obzirom na njihovu oštrinu, točnost boja i nijanse bijele boje.
S ključnim funkcijama koje se nalaze na desnoj strani kućišta fotoaparata, sva osnovna upravljanja mogu se procijeniti bez skidanja pogleda s tražila.
 • Regulator brzine zatvarača , regulator kompenzacije ekspozicije i ručica za promjenu tražila izrađeni su od glodanog aluminija i daju vrhunski izgled i osjećaj udobnosti.
 • Podsjećajući na stare fotoaparate s filmom, regulator ISO osjetljivosti sada je ugrađen i regulator brzine zatvarača. Na taj način postavke fotoaparata mogu se potvrditi kratkim pogledom bez uključivanja napajanja.
 • Položaj upravljačkog regulatora (C) dodan je na regulatoru kompenzacije ekspozicije. Odabirom ove funkcije rad kompenzacije ekspozicije prebacuje se na prednji upravljački regulator i raspon se proširuje na ±5EV.
 • Upravljački regulatori sada se nalaze na prednjoj i stražnjoj strani fotoaparata. Dodavanjem funkcije pritiska oni se lakše koriste, no još uvijek su otporni na polijevanje vodom i na prašinu.
 • Tu je ukupno šest funkcijskih gumba koji omogućavaju lakši pristup funkcijama koje se redovito koriste.
 • Dodatno ponderirano mjerenje u sredini idealno je za svakodnevno snimanje uz pomoć optičkog tražila. Budući da je to bazičnija metoda mjerenja, savršena je za fotografe koji se ne žele oslanjati na mjerenja s visokom razinom automatiziranosti.
 • Nova ručica za fokusiranje omogućuje korisnicima brz odabir mjesta za fokusiranje, čime se ubrzava rad.
Novi dizajn grafičkog korisničkog sučelja
 • Karticama na zaslonu izbornika dodane su nove kategorije, što korisnicima omogućuje pristup potrebnom izborniku.
 • U funkciji Moj izbornik može se registrirati najviše 16 često korištenih stavki. U kombinaciji sa 16 stavki na Q izborniku, može se izraditi 32 prečaca.
 • Zaslon tražila nudi veću razinu prilagođenosti pa može još više zadovoljiti individualne potrebe fotografa.
 • Font i izgled zaslona s izbornikom je promijenjen i sada izgleda čišće i elegantnije.
 • Funkcija simulacije svijetlog kadra dodana je u načinu rada s optičkim tražilom. Ovdje se može potvrditi vidni kut za svaku žarišnu udaljenost bez potrebe za zamjenom objektiva, tako korisnik može točnije objektive mijenjati.
Pribor za dodatnu udobnost
 • Rukohvat MHG-XPRO2. Poboljšava držanje fotoaparata i smanjuje mogućnosti drmanja kamere, osobito kada se koriste teški objektivi s velikim otvorom zaslona. Rukohvat može ostati na svom mjestu kada se koristi tronožac i korisniku omogućuje zamjenu baterije i SD kartice bez potrebe za skidanjem rukohvata s kućišta. Ploča Arca Swiss može se koristiti za brzo oslobađanje na kompatibilnim tronošcima.
 • Kožna futrola BLC-XPRO2. Ova donja futrola od originalne kože elegantno ističe klasični dizajn fotoaparata X-Pro2 uz istodobnu zaštitu kućišta fotoaprata. Baterija se može zamijeniti dok je futrola pričvršćena na kućište fotoaparata i futrola dolazi s krpom za zamatanje cijelog kućišta fotoaparata kada ga spremate u vrećicu.
 • Besplatne aplikacije za pametni telefon i tablet. Preuzimanjem aplikacije FUJIFILM Camera Remote na pametni telefon ili tablet-17, korisnici mogu koristiti funkciju daljinskog upravljanja koja omogućuje razne načine upravljanja čak i s udaljenosti. Ova je funkcija sjajna za razne vrste snimanja, uključujući grupne fotografije, autoportrete te životinje u njihovom prirodnom staništu. Fotografije i videozapisi mogu se slati na uređaje kao što je pametni telefon uz pomoć jednostavnih operacija s jednim dodirom. Slike i videozapisi na fotoaparatu mogu se pregledavati, birati i uvoziti uz pomoć pametnog telefona bez gnjavaže s unošenjem ID podataka ili lozinke. Također je moguće dodavanje slici podataka o lokaciji koje je prikupio pametni telefon ili tablet.
 • Wi-Fi® prijenos*18
  Wi-Fi® prijenos je podržan i on omogućuje bežično arhiviranje podataka na računalu*19.

*17 Android™, pametni telefoni i tableti, iPhone/iPad.
*18 Wi-Fi® je registrirani trgovački znak za Wi-Fi Alliance®.
*19 Potrebna je instalacija besplatnog namjenskog softvera FUJIFILM PC AutoSave na računalu.

Snimanje u vremenskim intervalima
 • Snimanje u vremenskim intervalima radi stvaranja ubrzanog filma dostupno je u intervalima od jedne sekunde do 24 sata do 999 kadrova.
Topics:
 • Digital Cameras