Македонија

Историјат

Fujifilm беше основан во 1934 година со намера да произведува фотографски филмови. Низ децениите, ние се проширивме на нови пазари и изградивме силно присуство околу светот

1934 јан Fuji Photo Film Co., Ltd., основана, базирана на владин план за воспоставување на домашна индустрија за производство на фотографски филм. Компанијата ги наследи операциите за фотографски филм од Dainippon Celluloid Company Limited.
феб Ashigara Factory (сегашната Kanagawa Factory Ashigara Site) почна со работа произведувајќи фотографски филм, хартија за печатење на фотографии, суви површини и други фото-чувствителни материјали.
1938 јун Odawara Factory (сегашната Kanagawa Factory Odawara Site) основана
1944 јул Превземени деловните операции од Enomoto Kogaku Seiki Manufacturing Co., Ltd., и од Fuji Photo Optical Co., Ltd. (сегашната FUJINON Corporation), основана
1946 апр Natural Color Photography Co., Ltd. (името променето во Fuji Color Photo Co., Ltd., во јуни 1953 и се трансформира во Fujicolor Service Co., Ltd.), основана
1963 окт Fujinomiya Factory основана
1965 апр Името на Fuji Color Photo Co., Ltd., променето во Fujicolor Service Co., Ltd., и маркетинг операциите на Fuji Color Photo Co., Ltd., поделени за да се основа Fujicolor Trading Co., Ltd.
дек Fuji Photo Film U.S.A., Inc. (сега FUJIFILM U.S.A., Inc.) основана во државата Њу Јорк за да управува целосно со бизнисот во Северна Америка
1966 јун Fuji Photo Film (Европа) GmbH (сега FUJIFILM Europe GmbH) основана во Дизелдорф за да управува целосно со бизнисот во Европа
1972 дек Yoshida-Minami Factory основана
1982 авг Базирана во Холандија, Fuji Photo Film B.V. (сегашна FUJIFILM Manufacturing Europe B.V.) основана како главна компанија на Fujifilm групата за производство во Европа
1987 мар Базирана во Германија, Fuji Magnetic GmbH (компанија за производство на медии за снимање, сегашна FUJIFILM Recording Media GmbH) основана
1988 јул Базирана во САД, Fuji Photo Film, Inc. (сегашна FUJIFILM Manufacturing U.S.A., Inc.) основана во Јужна Каролина како главна компанија на Fujifilm групата за производство во САД
1993 окт Купени 51% од акциите на Chiyoda Medical Co., Ltd
1995 окт FUJIFILM Imaging Systems (Suzhou) Co., Ltd., основана во Сузоу, Кина
1996 јун Базирана во Хонг Конг, Hong Kong Fuji Photo Logistics, Ltd. (сегашна FUJIFILM Hong Kong Limited), основана
1997 дек Купена Eurocolor Photofinishing GmbH & Co. KG базирана во Германија
2001 окт Базирана во САД, Enovation Graphic Systems, Inc. (маркетинг компанија за материјали за графички уметности, сегашна FUJIFILM Graphic Systems U.S.A, Inc.), основана
2003 апр Купени дополнителни акции на Process Shizai Co., Ltd., (сегашна FUJIFILM Graphic Systems Co., Ltd.), трансформирајќи ја таа компанија во консолидирана подружница
2004 апр Chiyoda Medical Co., Ltd., се спои во FUJIFILM MEDICAL CO., LTD
FUJIFILM Battery Co., Ltd., се спои во FUJIFILM AXIA Co., Ltd
Oct FUJIFILM IMAGING Co., Ltd., основана. Fujicolor Imaging Service Co., Ltd., и FUJIFILM AXIA Co., Ltd., се споија во новата компанија која исто така ги превзеде домашните маркетинг операции за четири главни дистрибутери на фотографски производи за да ги обедини домашните маркетинг операции за решенија за снимање на Fujifilm групата.
ное Купен бизнис со микроелектронски материјали од базираната во САД - Arch Chemicals, Inc., заедно со 100% од акциите во заедничката компанија FUJIFILM ARCH Co., Ltd. (сегашна FUJIFILM Electronics Materials Co., Ltd.)
2005 фев Купена Sericol Group Limited, базирана во Велика Британија, (сегашна FUJIFILM Sericol Limited), компанија со проширувачки операции за боја за печатење на церади, пакувања и боја за индустриски инкџет печатачи
2006 јан Трансформирана Sankio Chemical Co., Ltd. (сегашна FUJIFILM FINECHEMICALS CO., LTD. ), во подружница во целосна сопственост
фев Купена Avecia Inkjet Limited (сегашна FUJIFILM Imaging Colorants Limited)
апр FUJIFILM Advanced Research Laboratories основана
јул Купена Dimatix, Inc., компанија за производство на глави за индустриски инкџет печатачи базирана во САД (сегашна FUJIFILM Dimatix, Inc.)
окт Fujifilm групата премина во структура на холдинг компанија центрирана околу холдинг компанијата FUJIFILM Holdings Corporation, која ги контролира двете најголеми компании на групата — FUJIFILM Corporation и Fuji Xerox Co., Ltd.
Купена Daiichi Radioisotope Laboratories Ltd., која беше трансформирана во подружница во целосна сопственост (сегашна FUJIFILM RI Pharma Co., Ltd.)
дек Купена Problem Solving Concepts, Inc., базирана во САД, производител на кардиолошки информациони системи за медицинско снимање
2007 фев Седиштето на FUJIFILM Holdings Corporation, FUJIFILM Corporation, и Fuji Xerox Co., Ltd. преместено во Tokyo Midtown Building
јул Основана FUJIFILM Business Expert Corporation и концентрирани административните операции и операциите за човечки ресурси
2008 јан Купена IP Labs GmbH, базирана во Германија, комапнија за развој на интернет фото сервис системи
мар Основана FUJIFILM India Private Limited како подружница во Индија
Toyama Chemical Co., Ltd. стана консолидирана подружница на FUJIFILM Holdings Corporation преку купување на акции
ное Купена Empiric Systems, LLc, базирана во САД, производител на информациони системи за радиологија
дек Купена FUJIFILM-RU, независна руска компанија-дистрибутер за нејзините продукти за снимање и медицина од Marubeni Corporation
2009 апр. Fujinon Toshiba ES Systems Co., Ltd. се интегрира во FUJIFILM Medical Co., Ltd.
мај FUJIFILM Hungary Co., Ltd., дистрибутерот во Унгарија, е преземен и трансформиран во претставништво (FUJIFILM Hungary Ltd.)
јун. Основање на FUJIFILM Drug Discovery Research Laboratories
2010 јан. Интегрирање на FUJIFILM USA, Inc. и FUJIFILM Graphic Systems U.S.A. Inc. за основање на FUJIFILM North America Corporation
феб. Основана е FUJIFILM Pharma Co., Ltd.
авг. FUJIFILM Medical Systems U.S.A., Inc. ги презема Solving Concepts Inc. и Empiric Systems, LCC
окт. Основана FUJIFILM Middle East FZE како претставништво во Дубаи
дек. Трансформиран е производителот/дистрибутерот на полупроводничка кашеста маса CMP со седиште во САД Planar Solutions, LLC во целосно поседувана подружница
2011 феб. Преземена турската продажна агенција за ендоскопски производи FILMED TIBBI CIHAZLAR PAZARLAMA VE TICARET A.S.
мар. Преземен е провајдер на производство по договор и развојни услуги за биофармацевтската индустрија, DIOSYNTH RTP, ДОО и МСД biologics (UK) Limited
апр. Основана Fuji Xerox Service Creative Co., Ltd.
окт. Основана FUJIFILM UKRAINE LLC како претставништво во Украина
Основана PT FUJIFILM INDONESIA во Индонезија
ное. Основана FUJIFILM MEDICAL SYSTEMS VIETNAM CO., LTD. како претставништво во Виетнам (сегашна FUJIFILM VIETNAM Co., Ltd.)
Основана FUJIFILM ELECTRONIC IMAGING KOREA како претставништво во Кореа
2012 мар. Основана Fujifilm Kyowa Kirin Biologics, компанија за развој, производство и продажба на аналогни биопроизводи, основана со заедничко вложување
Преземена SonoSite, пионер и лидер во технологијата за подвижна ултрасонографија
мај Основана FUJIFILM South Africa (Pty) Ltd. како претставништво во Јужна Африка
Основана FUJIFILM Middle East FZE, Morocco Coordination Center како претставништво во Мороко
јун. Основана FUJIFILM Dis Ticaret A.S. како претставништво во Турција
сеп. Основана FUJIFILM Philippines Inc. како претставништво во Филипини
окт. Преземен одделот за аутсорсинг за бизнис процеси на најголемиот бизнис провајдер на услуги во Австралија, Salmat Limited
2013 јан. Основана FUJIFILM COLOMBIA S.A.S како претставништво во Колумбија
Основана FUJIFILM LATIN AMERICA (PANAMA) S.A. како претставништво во Панама